Dizajn notranje opreme

Expandmenu Shrunk


 • Omare in shrambe

  Posted on by sanja

  GARDEROBNE OMARE

  Mala, velika, vgradna, samostoječa, vzidana, z drsnimi vrati, v mansardi, pod stopnicami, po meri,… Garderobna omara je lahko kakršnakoli, samo da je uporabna. Ena je namenjena oblačilom kot so hlače, majice, srajce, spodnje perilo, druga je namenjena plaščem, jaknam, kapam, rokavicam in tudi nesezonski obutvi.

  Najprej pogled v omaro z jaknami.

  Ima obešalni del, ki je dovolj visok, da v njem lahko visi najdaljši plašč. Ima police, na katere lahko pospravite nesezonsko obutev. Le ta je najbolje pospravljena v originalni embalaži (po domače – škatli), kjer se ne uničuje, police so pregledne in najhitreje najdete želeno obutev. Da ne bo pomote, govorim o nesezonski obutvi (npr. zimski čevlji v poletnem času in obratno) ter o obutvi za posebne priložnosti. Polic naj bo čim več, na vsaki naj bo prostor samo za eno vrsto škatel.  Nad ali še bolje pod prostorom za obešanje naj bo prostor za kape, rokavice in podobno. V omari naj bo še nekaj predalov za ostale reči, kot so krtače za obleke in obutev, tudi za osnovno orodje (klešče, izvijač,…), če v stanovanju nimate prostora za utiliti.

  Poglejmo še omaro za osebna oblačila.

  Ne glede ali gre ta en kos pohištva ali če osebnim oblačilom namenite več kosov pohištva potrebujete police ali predale za majice in srajce, oblačila za doma, puloverje in spodje perilo. Nekaj prostora potrebujete za obešanje, kjer boste hranili obleke, žensko večerno toaleto, boljše hlače in vsa oblačila, ki so občutljiva in se hitro mečkajo.

   

  UTILITI

  To je prostor za shranjevanje pripomočkov za dom, kot so sesalniki, metle, smetišnice, čistila za dom in vse kar potrebujete za vzdrževanje doma. Sem spada tudi osnovno orodje, lestve, tudi potovalni kovčki in torbe, če je prostor dovolj velik. Če tega prostora nimate, boste vse te pripomočke morali pospraviti drugam. Razmislite tudi o tem, ko se odločate o načrtih za pohištvo.

   

  SHRAMBA

  Shramba je bolj pogosta v domovih kot utiliti. Večina uporablja shrambo tako za hrano kot za nekatere druge pripomočke, ki se ne tičejo kuhanja.
  V shrambi so najbolj primerne ozke police, na katere odlagamo kozarce z vloženo hrano, vrečke in ostale kuhinjske pripomočke, ki jih ne potrebujemo v kuhinji “pri roki”. Zakaj ozke police? Zato, da boste lažje dostopali do shranjenih stvari in hrane. Če ne veste kako bi uredili vašo shrambo, ali želite svežo idejo, nam pišite. • Zakaj izbrati oblikovalca notranje opreme?

  Posted on by sanja

  Se želite v svojem domu počutiti udobno in domače?

  Si želite, da bi bilo vaše pohištvo lepo in uporabno in organizirano tako, da bi bilo kar se da najbolj uporabno?

  Vsak se z veseljem loti opremljanja svojega novega bivalnega prostora, poln idej in pričakovanj. Kljub prizadevanju in zelo dobro opravljenem delu, pa se običajno po določenem času pokažejo pomanjkljivosti. To niso napake, ampak »malenkosti«, ki s časom postajajo vse bolj moteče, dokler ne dosežejo te stopnje, da se ponovno lotimo reorganizacije in prenove.

  Pa poglejmo primer.

  Lotite se prenove dnevne sobe. Izberete novo pohištvo, barve sten, novo preprogo in sedežno. Odlično se počutite, nova, osvežena dnevna soba. Jeseni opazite, da morate popoldne zatemniti okna, saj vam sonce sveti v televizijski ekran. Pozimi je sonce najnižje na obzorju, zato morate imeti vedno ob gledanju televizije spuščene rolete. Kadar ne gledate televizije pa se zaradi direktne sončne svetlobe telo dobro vidi prah, ki se na televizijskem ekranu nabere prej kot v enem dnevu. Razmišljate kam bi premaknili omaro s televizijo, vendar nikakor ne gre. Ob edini steni, kjer nebi bilo moteče svetlobe, pa stoji velika knjižna omara. Le ta zaradi svojih dimenzij ne more stati nikjer drugje. Z očmi se sprehodite po sobi. Preproga… ne sega do roba omar, par centimetrov odmaknjena je. Ravno toliko, da otežuje sesanje in da se vrata omar s težavo odpirajo. Vse te malenkosti postajajo vse pomembnejše, dokler ne pride do točke, ko se zopet lotite prenove.

  Ali nebi bilo odlično, če bi se tem »malenkostim« izognili že v začetku?

  Dizajn notranje opreme se ukvarja ravno s takimi »malenkostmi«.

  Pred leti to še ni bil priznan študij v Sloveniji, danes pa je že del univerze. Včasih so se z interierjem ukvarjali arhitekti, vendar je treba priznati, da ob poplavi novosti in napredka ena oseba ne zmore vsega. Arhitektura je sama po sebi čedalje bolj zahtevna, arhitekt mora poznati predpise in zakone o gradnji, slediti novostim in trendom gradnje. Pri projektiranju določi kako bo urejena kopalnica in kuhinja, razpored prostorov ipd.. Vendar se v podrobnosti ureditve notranjih prostorov ne poglablja.

  Ureditev notranjih prostorov ni samo razporeditev pohištva in opreme.. je natančna izbira pohištva in opreme, študija funkcionalnosti, oblikovanje pohištva, ne nazadnje tudi koordinacija izvajalcev in organizacija del. Dizajner notranje opreme je vez med arhitektom, mizarjem, vodoinštalaterjem, električarjem, umetnikom in VAMI! • Kako opremiti predsobo?

  Posted on by sanja

  Prvi prostor, v katerega vstopimo je predsoba. Obiskovalci dobijo prvi vtis o nas in se počutijo prijetno in dobrodošlo, ali pa tudi ne.

  Zato poskrbite, da bo dovolj prostora za preobuvanje, odlaganje plaščev in čevljev. Če je mogoče naj bo kos pohištva namenjen preobuvanju sede. Skoraj obvezno je večje ogledalo; v njem se pogledate ko odhajate. Ogledalo naj NE stoji nasproti vrat, vsaj ne vhodnih.

  Dobrodošla je tudi polička za odlaganje ključev, denarnic, prostor za odlaganje ženskih torbic in nakupovalnih vrečk, če vam velikost prostora to omogoča.

  T Eatons Loft Entrance - contemporary - entry - other metro - by Atmosphere Interior Design Inc
  T Eatons Loft Entrance – contemporary – entry – other metro – by Atmosphere Interior Design Inc

    • Kako opremiti spalnico?

  Posted on by sanja

  Spalnica naj bo prijetna, sproščujoča, naj vas pomiri in napolni z energijo.

  Večina ljudi si sicer izbere lepo pohištvo za spalnico, vendar pa je to tudi vse kar naredijo v zvezi s tem prostorom. Češ, saj v spalnici samo spimo. Dokler se na lepem ne srečajo z motnjami spanja.. pa še takrat skoraj vsi krivijo stres, v najbližjem primeru slabo ležišče.

  Povprečen človek preživi dnevno 8 ur na delovnem mestu, 8 ur porabimo za ostale akrivnosti in 8 ur spimo. Torej je spanec enako pomemben kot naša služba in razvedrilo skupaj! V 8 ureh moramo dobiti dovolj kvalitetnega počitka, da lahko preostalih 16 ur kvalitetno delamo in uživamo življenje.

  Torej, izberite pohištvo, ki vam je všeč, uporabljajte nežne barve, ne premočno svetlobo. Če radi verete v postelji, si priskrbite nočno lučko.

  Soba naj bo zračna, saj ne morete kvalitetno spati, če je zrak v sobi zatohel in postan. Poleti in kadar to razmere dopuščajo, imejte rahlo odprto okno, tako bo zrak v sobi bolj svež. Ko to ni mogoče, imejte odprta vrata. Lahko pa namesto tega uporabite čistilec zraka.

  Spalnica ni primerna za rastline. Če že, imejte le te postavljene čim dlje od postelje.

  New Construction - Bethany Beach, Del • Kako opremiti kopalnico?

  Posted on by sanja

  Skoraj najtežje je kvalitetno opremiti kopalnico. Običajno se nam zdi premajhna za vse kar si želimo, omejujejo nas odtoki, vodovod, elektrika je še najmanjši problem.

  Izogibajte se postavitvi umivalnika z ogledalom nasproti okna. Dnevna sovetloba bo direktno za vami, ko boste stali pred ogledalom in tako boste sami sebi delali senco. Najbolje bi bilo, da dnevna svetloba prihaja od strani.

  Uporabite dobro in močno razsvetljavo. Obvetna je dodatna osvetlitev pri ogledalu. Potrudite se, da bo le ta dobro osvetljevala vaš obraz in vam hkrati ne bo bleščala v oči.

  162 white pine - new build - traditional - bathroom - salt lake city - by Jaffa Group Design Build
  162 white pine – new build – traditional – bathroom – salt lake city – by Jaffa Group Design Build

    • Kako opremiti kuhinjo?

  Posted on by sanja

  Kuhinja naj bo prilagojena tistemu, ki jo največ uporablja. Bistvena je funkcionalnost in dobra osvetlitev.

  Pri izbiri pohištva in opreme pomislite, kaj vse potrebujete v kuhinji: posodo, pokrovke, krožnike, kozarce, šalice, jedilni in kuhalni pribor, razne električne aparate (mešalnik, toaster,…), ostale pripomočke (folije, brisačke, kuhinjske krpe, sredstva za pomivanje posode,…). Dobro ratmislite kam boste vse to posrpavili tako, da bo priročno razporejeno. Če nimate shrambe, ne potabite na prostor za hrano.

  Delovna površina (pult) naj bo svetlih, hladnih barv, ter dobro osvetljena. Pri temnejših in toplih barvah pulta boste potrebovali močnejšo, hladnejšo osvetlitev.

  V kolikor niste prepričani v svojo odločitev, vprašajte strokovnjaka.

  Ridge Home - modern - kitchen - calgary - by Jordan Lotoski
  Ridge Home – modern – kitchen – calgary – by Jordan Lotoski


 • Kako opremiti dnevno sobo?

  Posted on by sanja

  Dnevna soba je prostor v katerem se zadržujemo večino časa. To je prostor za druženje, razvedrilo, zabavo, sprostitev. Prostor namenjen dnevni sobi naj bo dovolj velik za vse stanovalce.

  Za vsakega naj bo dovolj prostora, da lahko udobno sedi in še kak prostor več naj bo za obiskovalce. Če imate bolj malo prostora in to ni mogoče, razmislite o alternativnih možnostih (zložljivi kompleti, premični tabureji, ipd. …), ali pa se za nasvet obrnite na nas.

  Ne pozabite na prijetne barve, vesele, a ne kričeče, tako na stenah kot tudi na pohištvu, dekorativnih izdelkih (preproge, zavese,…).

  Soba naj bo zračna, svetla. Če je možno naj bodo okna velika, tako da ujamete kar se da dnevne svetlobe. Izberite tudi dobra senčila, da vas direktna sončna svetloba ne bo motila pri gledanju televizije ali pa vašim gostom svetila v oči. Umetno razsvetljavo razporedite tako, da bo osvetljevala bistvena področja v sobi. Razmislite o tem, kaj vse boste počeli v dnevni sobi. Če radi berete ali se ukvarjate z ročnimi deli (pletenje, kvačkanje, ipd.), si omislite posebno svetilko, ki bo osvetljevala kotiček namenjen temu in vam zagotavljala dovolj močno osvetlitev.

  Parador - contemporary - living room - other metro - by Joshua Lawrence Studios INC
  Parador – contemporary – living room – other metro – by Joshua Lawrence Studios INC